Veelgestelde vragen over ballonvaren
Staat uw vraag hier niet tussen, neem dan contact met ons op.
Wij staan u graag te woord!
Krijg ik bericht op de reserveringsdag?
Ja, u ontvangt een telefoontje van ons en bij geen gehoor, zullen wij u een e-mail of WhatsApp sturen. Dit is ook het moment dat we de exacte tijden en locatie doorgeven.
Hoe laat nemen jullie contact met mij op?
Dit is afhankelijk van de gereserveerde datum. Zodra u een datum heeft gereserveerd, geven wij ook de tijd van het contactmoment door.
Wat zijn de verzameltijden?
Op de dag zelf wordt er contact opgenomen en hoort u of de ballonvaart doorgaat, hoe laat we u verwachten en welke startlocatie het is geworden.
Zie ook Reserveren & verzameltijden.
Hoe lang duurt een ballonvaart?
Het hele programma van ontvangst tot terugkomst op de startlocatie duurt ongeveer 3 tot 4 uur.
Ochtend en avond?
Ballonvaren is de eerste en de laatste twee uur van de daglichtperiode mogelijk. Overdag verwarmt de zon de aarde. Daardoor wordt de lucht boven het aardoppervlak verwarmd en ontstaan er bellen met opstijgende lucht (thermiek). Deze bellen met warme opstijgende lucht zorgen ervoor dat de vaarhoogte van de ballon niet meer veilig te controleren is door de piloot. In de ochtend en avond is de zon minder sterk en daardoor dooft de thermiek uit. Ideale omstandigheden voor een veilige ballonvaart.
Zie ook Ballonvaren.
Waar start de ballon?
Een luchtballon vaart met de wind mee. Afhankelijk van de windrichting, snelheid en beschikbaarheid van startvelden kiest de piloot de beste startlocatie, zodat u zorgeloos van een veilige ballonvaart kunt genieten.
Welke kleding trek ik aan?
Ballonvaren is een buitenactiviteit, u kunt dus wat vies of nat worden. Daarom de volgende tips:
- Trek kleding aan die ook vies mag worden;
- Trek geen kleding aan die makkelijk brandt;
- Draag stevige schoenen, slippers en hakken zijn niet toegestaan!
- Neem een pet mee om u te beschermen tegen de warmte van de branders.
Tijdens de vaart zult u het zeker niet koud hebben door de warmte van de branders. Na de vaart gaat de zon snel onder en kan een dunne jas of trui prettig zijn
Mag ik meehelpen met het opbouwen van de luchtballon?
Natuurlijk, graag zelfs! Het is fijn als er extra handen zijn om de ballon op te bouwen en af te breken.
Toeschouwers & uitzwaaiers
Iedereen is welkom! Het is een belevenis om mee te maken en om van dichtbij te zien hoe de ballon vertrekt met passagiers.
Hoe hoog gaan we?
Dat varieert. Soms komen we wel tot 1000 meter, maar dat hangt af van de lucht, de plaats en de tijd van het jaar. Maar ook op een hoogte van slechts een paar honderd meter is het uitzicht al geweldig en kunt u kilometers ver weg kijken.
Hoe ver komt de ballon?
Soms vaart een ballon maar een relatief korte afstand en soms zelfs wel 30 kilometer. Hoe ver u komt hangt onder andere af van de windrichting, windkracht en de hoogte die de ballon bereikt. Het is ook afhankelijk van het vinden van een geschikte landingslocatie door de piloot.
Waar landen we?
De piloot is afhankelijk van de wind. U weet dus niet van tevoren waar u precies landt. Na verloop van tijd, gaat de piloot zoeken naar een geschikte plek om te landen. De crew volgt de ballon tijdens de vaart en komt dus kort na de landing aan op de landingslocatie.
Hoe gaat de landing?
Het ene moment geniet u nog van de serene stilte hoog in de lucht, een paar minuten later raakt de ballonmand het aardoppervlak weer en hobbelt u soms nog wat meters door een weiland voordat de ballon tot stilstand komt. De ballon en de mand zijn gebouwd voor een veilige vaart en een veilige landing. Tijdens de landing neemt u de landingspositie in, die de piloot aan u uitlegt en volgt u zijn instructies op. Voor veel mensen is de landing een van de leukste onderdelen van de ballonvaart.
Vervoer
Op de dag zelf komt u met eigen vervoer naar de startlocatie, waarna we de ballonvaart gaan starten. Omdat de ballon met de wind meevaart zullen we niet op de startlocatie landen. Het is dus van belang dat u iemand meeneemt die achter onze crew aan kan rijden en u zo weer terug kan brengen naar de startlocatie. Uiteraard zullen wij ervoor zorgen dat deze toeschouwers voorzien worden van een drankje.
Vaart de ballon over mijn huis?
We snappen dat een unieke ervaring nog unieker wordt als u over uw eigen huis heen komt. Maar dat kunnen we helaas niet garanderen. Simpelweg omdat we afhankelijk zijn van de windrichting.
Hoogtevrees?
Anders dan dat u misschien zou verwachten heeft u in een luchtballon geen hoogtevrees. Vind u de ballonvaart toch een beetje spannend? Wij stellen u graag gerust.
Geschikt voor iedereen?
Ballonvaren is geschikt voor iedereen.
Leeftijd speelt geen rol.
Kinderen
Kinderen zijn welkom, wel adviseren we een lengte van minimaal 1,25 m, zodat ze goed over de rand van de mand kunnen kijken en ook van het uitzicht kunnen genieten. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten voor hun eigen veiligheid begeleid worden door een volwassene.
Zwanger
Bent u zwanger? Gefeliciteerd! Om alle eventuele risico's te vermijden, stel uw ballonvaart uit tot na uw zwangerschap.
Bent u al in het bezit van tickets? We verlengen deze graag voor u.
Minder valide
Natuurlijk doen we ons best om ook mensen die minder valide zijn de unieke ervaring van een ballonvaart te laten beleven. Heeft u een lichamelijke beperking? Overleg dan met ons voordat u een ticket boekt. Op die manier kunnen wij u optimaal adviseren over de mogelijkheden van een prettige maar ook veilige ballonvaart. Ook stelt u ons daarmee in staat om eventuele aanpassingen te doen of voorzorgsmaatregelen te nemen. De veiligheid van u en alle andere passagiers staat uiteraard altijd voorop.
Wat als ik een medische aandoening heb?
Bij ballonvaren staat veiligheid altijd voorop. Veiligheid van uzelf maar ook die van de andere passagiers. Heeft u een medische aandoening die door het ballonvaren kan verergeren of die een veilige ballonvaart verhindert? Of twijfelt u of het medisch verantwoord is om te gaan ballonvaren? Vraag dan eerst advies aan een arts. Heeft u een ernstige aandoening of heeft u pas een een zware operatie ondergaan? Vaar dan beter niet. Wij vragen u om alle aandoeningen te melden die uw veiligheid of die van de andere passagiers in gevaar zouden kunnen brengen. In sommige gevallen kunnen wij een verklaring van uw arts of specialist vragen waarin staat dat het veilig is om te ballonvaren.