Hoe bestuur je een luchtballon?

U heeft vast weleens een luchtballon gezien in de lucht! Maar vraagt u zich dan ook weleens af hoe een luchtballon wordt bestuurd?

Je kunt niet sturen met een luchtballon

De piloot houdt rekening met de windrichting en snelheid, want waar de luchtballon heen gaat is afhankelijk van de windrichting en vaart de luchtballon dus mee met de wind. Nu weet u meteen de reden waarom we "varen" zeggen i.p.v. "vliegen".  De afstand wordt bepaald door de windsnelheid. Dit betekent hoe harder het waait, hoe verder u komt.

Is er toch een manier waarop een luchtballon bestuurd kan worden?

De enige manier hoe een luchtballon bestuurd kan worden, is door gebruik te maken van de diverse luchtlagen met een verschillende windsnelheden en richtingen. Door de luchtballon heter te maken kan deze stijgen en door de luchtballon af te laten koelen kan deze dalen. Hierdoor kunnen wij een klein beetje "sturen". Draaien kan de ballon wel, door zijkleppen die met een twee lijnen bediend worden, kunnen wij aan een bepaalde kant lucht laten ontsnappen, waardoor de luchtballon gaat draaien. Zo kan de piloot ervoor zorgen dat we in de juiste richting landen of u het mooie uitzicht laten zien.

 


 »